De beste tips om gratis je gezondheid te verbeteren

Verbeter gratis je gezondheid met onze tips

Over het algemeen geldt: hoe gezonder je wilt leven, hoe meer geld het kost. Kijk maar eens in de supermarkt. Als je op dieet bent of gewoon iedere dag vers fruit en groenten wilt eten, ben je zeker wel twee keer duurder uit dan als je ongezond eten koopt. Een bakje verse fruitsalade kost je zo’n 3 euro, terwijl je voor hetzelfde bedrag wel 4 zakken chips kunt kopen. En een maand lui op de bank liggend naar Netflix kijken kost je 8 euro terwijl een maand onbeperkt fitnessen in de sportschool je 30 euro kost. Gezond leven kost geld, maar op de lange termijn levert het je natuurlijk veel op. Je bent minder ziek, hebt minder vaak medicijnen nodig en zit beter in je vel.

De beste tips om gratis je gezondheid te verbeteren

Maar je gezondheid verbeteren kun je ook doen zonder veel geld te besteden. Vaak kan het zelfs gratis. Dat maakt het zoveel leuker, want na verloop van tijd kun je je belonen met een cadeautje. En dat heb je natuurlijk gekocht van het geld wat je bespaard hebt! Wij geven jou de beste tips om gratis je gezondheid te verbeteren en je fitter te voelen.

Gratis (proef)lessen fitness en sporten

Als je aan gratis sporten denkt, denk je vast aan buiten hardlopen of wandelen. Dat is zeker gezond om te doen en kost helemaal niets. Maar veel mensen vinden buiten lopen maar saai. Wil je binnen sporten dan kost dat daarentegen vaak veel geld. Fitnessabonnementen of groepslessen zijn vaak erg duur en verhogen je maandelijkse vaste lasten. Maar wist je ook dat iedere sportschool of sportvereniging altijd  gratis proeflessen aanbiedt? Hier kun je handig gebruik van maken! Zo biedt Personal Fitness Nederland je een gratis proefweek aan inclusief gratis healthscan, voedingsschema’s en trainingsschema’s op maat aan. Je kunt zowel proeftraining krijgen als je (flink) wilt afvallen, maar ook voor spieropbouw en om sterker te worden kun je terecht bij de grootste aanbieder van personal training.

Naast gratis fitnesslessen zijn er nog veel meer sporten waarbij je een aantal gratis proeflessen kan krijgen. Ga hiervoor op zoek naar interessante sportverenigingen in jouw omgeving en vraag naar de kennismakingslessen. Vaak kun je wel tot 4 keer gratis trainen. Probeer ook eens de sporten die je normaal nooit zou overwegen: kickboksen, salsa dansen, basketbal, judo of schaatsen. Op deze manier blijf je continue in beweging en spreek je verschillende spiergroepen aan. Het leuke is dat het nooit saai is, je ontmoet veel verschillende mensen en komt meer te weten over jezelf. Wie weet ontdek je wel een verborgen talent!

Download gratis fitness apps

Wist je dat fitnessclubs ook gratis apps hebben? En dat je via deze app gratis workouts via video kunt streamen? Heerlijk voor thuis, op de momenten waarop het jou uitkomt. Via de app van Fit for Free (de naam zegt het al) kun je tientallen video’s vinden met gratis workouts die je thuis kunt doen. Via de gratis app Virtuagym Fitness heb je toegang tot meer dan 5000 instructievideo’s. Daarnaast kun je trainingsschema’s downloaden en je gewicht en voedingsinname bijhouden.

Je kunt ook de Nike Training Club app downloaden. Nike bied je flexibele trainingsschema’s van 4 tot 6 weken die je kunt volgen. Er zijn bijna 200 work-outs te vinden voor kracht en conditie, maar ook yoga is vanuit huis te beoefenen.

Gratis gezondheidscheck

Een gratis healthscan of gezondheidscheck laat jou de belangrijkste waardes zien, zoals je bloeddruk, cholesterol en suikerwaardes. Deze gezondheidschecks worden steeds vaker gedaan, omdat hiermee vroegtijdig gezondheidsproblemen of risico’s kunnen worden opgespoord. Zo wordt er tegenwoordig veel vaker eerder ingegrepen bij te hoge suikerwaardes, waardoor Diabetes voorkomen kan worden. Dit kan van levensbelang zijn! Sommige zorgverzekeraars bieden gratis healthscans aan die je gewoon vanuit huis kan doen. Nationale Nederlanden is kartrekker op dit gebied en biedt je, naast een gratis gezondheidscheck t.w.v. € 73, ook dekking voor gezondheidscursussen, sportmedisch advies én een E-health behandelprogramma. 

Gratis stoppen met roken

Het klinkt heel logisch, natuurlijk is stoppen met roken gratis, het bespaart je juist geld! Maar als je op eigen houtje wilt stoppen met roken is het ontzettend lastig en de slagingspercentages zijn erg laag. Om succesvol te stoppen met roken is het veel beter om hulpmiddelen te gebruiken of begeleiding te krijgen. Dit kost natuurlijk wel geld, maar je hebt zeker een betere kans van slagen. Er zijn ook manieren om gratis stopbegeleiding te krijgen. Bijvoorbeeld via de Stichting Stop Bewust. Zij kijken welke stopmethode het beste bij je past en begeleiden je tijdens het traject. De behandeling wordt 100% en zonder eigen risico vergoed. Waarom zou je het niet eens proberen?

Gratis begeleid stoppen met roken

Gratis vitamines en supplementen

Sommige producenten bieden gratis proefpakketten en probeerverpakkingen aan zodat jij kan testen of het product interessant voor je is. Jij kunt hier handig gebruik van maken door een proefpakket aan te vragen en alleen verzendkosten te betalen. Er wordt vervolgens aangeboden om periodiek nieuwe pakketten te ontvangen, maar als je dit niet wilt, kun je dat meteen aangeven nadat je het pakket hebt ontvangen. Op dit moment kun je meedoen met het Nationaal Gezondheidsonderzoek. Als dank krijg je de mogelijkheid om een maand lang gratis voedingssupplementen te ontvangen die je helpen af te vallen of je beter helpen slapen. 

Wil je veel kilo’s verliezen en kun je daarbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Maak dan gebruik van de Detox Plus Pro proefpakketten. Je betaalt alleen verzendkosten voor de eerste maand. Het proefpakket zelf is gratis.

Gratis dieet volgen

Als je een paar of juist heel veel kilo’s kwijt wilt raken, zul je waarschijnlijk op dieet gaan. Het verminderen van je calorie inname in combinatie met meer beweging is nog steeds dé manier om af te vallen. Maar diëten zijn duur! Je eet minder, maar het kost meer. Hoe dat kan? Veel diëten zijn tegenwoordig koolhydraatarm en eiwitrijk. Dat betekent veel vlees en vis. Deze voedingsmiddelen zijn fors duurder dan brood en aardappelen. Als je wel wilt afvallen, maar niet teveel geld wil besteden aan jouw nieuwe dieet, is het verstandiger om calorieën te tellen. Gebruik een app als Fatsecret om je calorieën te tellen en je voedingsinname te registreren. Koop veel goedkope producten als plakjes kipfilet, volkoren brood en eieren.

Je kunt je eigen voedingsschema samenstellen door voedingswaardes op te tellen. Mocht je hiervoor te weinig inspiratie of kennis hebben, leen dan dieetboeken bij de bibliotheek. Of zoek op Pinterest naar menu’s van Sonja Bakker of op de term ‘Low budget diet’.

Als je het teveel werk vind om zelf complete menu’s op te zoeken of dieetboeken door te spitten, kun je je het jezelf ook gemakkelijker maken. Schrijf je gratis in bij de community Afvallen met Nederland en krijg gratis dieetadvies en gratis menu’s en recepten. Ook kun je een e-book downloaden met levensstijl tips & tricks. De aangesloten Facebookcommunity en het forum van AMN geeft jou de motivatie die nodig is om je vele kilo’s te laten afvallen.

Gratis dieetadvies en recepten

Gratis hulpmiddelen en tips

Naast algemene gezondheidsproblemen als overgewicht of verslavingen, zijn er ook gratis hulpmiddelen voor specifieke aandoeningen die je gezondheid kunnen verbeteren. Als je bijvoorbeeld slecht ziet of gehoorproblemen hebt zijn er altijd gratis professionele online hoortesten of gratis lenzenpakketten die je kunt aanvragen. 

Ben jij soms eenzaam? Of voel je je vaak alleen door het leven gaan? Vraag dan 5 gratis tips aan over hoe je met jouw eenzaamheid kunt omgaan. Als je je psychisch beter voelt, komt dit jouw gezondheid zeker ten goede.

.